Kategoriat
WordPress

Toivo: esteettömyyteen panostava WordPress-teema

Olen viimeisen vuoden aikana oppinut ymmärtämään kuinka tärkeää esteettömyys on myös verkkosivuilla. Kuorinka-teema oli ensimmäinen virallinen esteettömyys-merkinnän saanut teemani. Tästä innostuneena kaikki tulevat teemani pyrkivät täyttämään viralliset esteettömyys-kriteerit.

Ja tästä vielä enemmän innostuneena sain kunnian kirjoittaa WordPress-teemojen esteettömyydestä artikkelin Post Status -sivustolle.

Toivo

Toivo-teema on nimetty kahden kummipoikani nimen mukaan. Ja toki onhan meillä kaikilla aina toivoa!

Toivo-teema

Toivo on täydellinen teema sivuillesi oli se sitten yrityssivu tai henkilökohtainen blogi. Teemassa on upea Etusivu, jossa voit näyttää tärkeimmän sisällön, suositukset ja Callout-linkkejä. Teema on saanut virallisen saavutettavuus (Accessibility Ready) merkinnän ja siinä on paljon ominaisuuksia kuten tuki oikealta vasemmalle -kielille ja tuki Schema.org merkkauskielelle.

Ominaisuudet

Mielestäni teemoissa ei saa olla liikaa ominaisuuksia, kuten monia eri Slider-vaihtoehtoja. Vastaavasti teemojen tulee olla helppokäyttöisiä, esteettömiä ja tyylikkään näköisiä.

Toivo-teemassa on mm. seuraavia ominaisuuksia:

  • Otsakkeen kuvan vaihtaminen.
  • Etusivu, jota voit hallita teeman mukauttimessa (the Customizer). Etusivulle voit mm. nostaa haluamasi vimpaimet ja tehdä Callout-osioita. Demosivulla näet parhaiten mitä kaikkea etusivulla voi tehdä.
  • Voit vaihtaa myös alapalkin taustakuvan -ja värin samalla tavalla kuin otsakkeessakin.
  • Voit vaihtaa ulkoasun yhdestä sarakkeesta kahteen sarakkeeseen, sisältö joko oikealla tai vasemmalla.
  • Teemassa on kolme eri navigaatiota, joista yksi on ns. some-valikko. Päänavigaatio tukee myös menulinkkien kuvaustekstejä.
  • Aktivoimalla Jetpack-lisäosan saat muutamia lisäominaisuuksia:
  • Voit vaihtaa yksittäisen sivun kuvaus-tekstejä otsakkeessa. Saman voi tehdä myös suosituksien ja portfolion arkistosivuilla.
  • Teema tukee Schema.org merkkauskieltä.

Teeman tarkastaminen

Ennen kuin lähetin Toivo Lite -version WordPress.org sivustolle, niin teeman tarkastivat Justin Tadlock ja Emil Uzelac. He tarkastavat teemoja ja lisäosia työkseen omalla sivustollaan ja lisäksi ovat vapaaehtoisia admin-henkilöitä WordPress.org teemasivustolla.

Mielestäni kaikkien teemojen tekijöiden tulisi tarkastaa teemansa heidän palvelussaan, oli kyseessä sitten julkinen teema tai teema asiakkaalle.

  • He tarkastavat rivi riviltä teeman koodin, joka on äärimmäisen tärkeää jo tietoturvankin kannalta.
  • Itse ei tarvitse kaikkea osata. He neuvovat ja antavat vinkkejä, jos jokin asia on pahasti pielessä.

Omalta osaltani teeman tarkastus meni läpi ilman suurempia moitteita.

Tämän jälkeen teeman tarkasti David A. Kennedy, joka on erikoistunut nimenomaan esteettömyyteen WordPress-teemoissa. Sain häneltä muutaman korjausehdotuksen värien kontrasteihin liittyen ja Toivo-teema oli sen jälkeen valmis.

Toivottavasti löydät teemalle käyttöä omilla sivuillakin. Malliesimerkki mitä teemalla voi tehdä on mielestäni Reinar Svendsen:in www-sivut.

Kirjoittanut Sami Keijonen

Opettaja, joka haluaa oppia webin ja WordPressin salat